Tel: +36 1 322 0032
A velencei karnevál szimbóluma, avagy az álarc

A velencei karnevál szimbóluma, avagy az álarc

Aki életében egyszer is ellátogat a velencei karneválra, az biztosan magára ölt majd egy álarcot, ami a rendezvény egyik szimbólumának is tekinthető. Hogy mégis honnan eredeztethető mindez?


 tovább

Irány a velencei karnevál!

Irány a velencei karnevál!

A velencei karnevál idején a lagúnák városa egy kicsit kifordul önmagából, hogy mindenki számára örömet és boldogságot hozzon a sok száz zenei, színházi és táncos produkcióval, valamint attrakcióval, amelyek elsődlegesen a látogatók szórakoztatására kerülnek megrendezésre minden évben.


 tovább

Romantikus séta Velencében, a karnevál idején

Romantikus séta Velencében, a karnevál idején

A velencei karnevál ideje nem csak ahhoz nyújt kiváló alkalmat, hogy megismerjük a város múltját, illetve történelmét, hanem arra is, hogy felfedezzük, és egy romantikus sétát tegyünk Velence szívében.


 tovább

Velencei karnevál – Hogyan utazzunk autók nélkül?

Velencei karnevál – Hogyan utazzunk autók nélkül?

Nagyon sokan csak akkor döbbenek rá Velence egyik legnagyobb sajátosságára, amikor először látogatnak el a városba – akár a velencei karnevál idején, akár azon kívül. Ez nem más, minthogy az olasz városban nincsenek autók, pontosabban a belvárosban, ahol teljes mértékben száműzték az autós forgalmat, aminek elsődlegesen infrastrukturális okai voltak, de a nyugalom szempontjából sem utolsó.


 tovább

Velencei karnevál – Mikor menjünk, és hol szálljunk meg?

Velencei karnevál – Mikor menjünk, és hol szálljunk meg?

A velencei karnevál egy több napig tartó ünnepi időszakot jelent, ami évente több tízezer turistát vonzz a világ minden egyes szegletéből. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az év többi szakaszában nem lenne nagy sürgés-forgás a városban, éppen ellenkezőleg, de a farsangi időszakban mindez hatványozottan igaz. Amennyiben mi is a farsangi időszak idején, a híres velencei karnevál miatt szeretnénk elutazni Olaszországba, érdemes mindig mérlegelnünk azzal kapcsolatban, hogy bírjuk-e a tömeget vagy sem.


 tovább

Velencei karnevál, avagy így búcsúztatják a telet az olaszok

Velencei karnevál, avagy így búcsúztatják a telet az olaszok

Február vége a legtöbb országban, így Magyarországon is egyet jelent a téli időszak múlását, illetve búcsúztatását jelképező farsangi időszakkal. A velencei karnevál lényegében a farsang megünneplésének egy sajátos módja, amelynek szokásai egészen az ókorig nyúlnak vissza, ünneplési formája pedig nem sokban különbözik attól, ami a világ más részén vár ránk, annyi különbséggel, hogy itt minden nagyobb, szebb és több is. Ezáltal a velencei karnevál nem szól másról, mint a féktelen jókedvről, a vidámságról, a maszkokról, a jelmezekről, valamint természetesen a hatalmas falatozásokról és iszogatásokról.


 tovább

Érdekességek a velencei karneválról és a maszkokról

Érdekességek a velencei karneválról és a maszkokról

Velence már önmagában is egy nagyon érdekes, különleges város, amit nem csak annak köszönhet, hogy cölöpökre épült, hanem annak is, hogy szép és hangulatos is egyben, sőt mi több, télen-nyáron tele van emberekkel. Természetesen a legnagyobb embertömeg leginkább a velencei karnevál idején van a városban, amire minden év februárjában, a hónap végén kerül sor. Ekkor a világ minden tájáról turisták tízezrei kelnek útra csak azért, hogy láthassák az eseményt, amelynek keretein belül a Szent Márk tér lényegében egy óriási bálteremmé változik, mindenhonnan szól a zene, az emberek pedig csodálatos jelmezekbe bújva lepik el a város utcáit.


 tovább

A velencei karnevál törvényi szabályozása

A velencei karnevál törvényi szabályozása

A velencei karnevált az évszázadok során számtalan törvényi szabályozással igyekeztek megzabolázni a város vezetői. Nem volt azonban ez mindig így, még az Adriai Köztársaság idején ugyanis minden egyes tilalom feloldásra került a karneváli időszak során, hogy az utcákat és a tereket álarcokba, álruhákba bújt nép vehesse birtokába. Ilyenkor egy kicsit mindenki eleresztette magát, szabadosabb volt, a szalonokból a kávéházakból, de gyakran a magánlakásokból is féktelen mulatozás, énekszó hallatszódott ki.


 tovább

A velencei karnevál kialakulása

A velencei karnevál kialakulása

A velencei karneválról az első írásos emlékek 1094-ből származnak, amikor még Vitale Falier volt a város dózséja, és Velence a Földközi-tenger egyik legnagyobb és legfélelmetesebb hatalma volt mind kereskedelmi, mind katonai értelemben. A fennmaradt feljegyzések szerint a 13. század végén nyilvánították hivatalosan is ünnepnek a farsangi időszakon belül a húshagyókeddet, ami a karnevál alapját szolgálta, mint ahogyan az is, hogy ebben az időszakban a festők céhén belül a maszkkészítőknek már saját csoportjuk volt.


 tovább

A velencei karnevál a középkorban

A velencei karnevál a középkorban

A velencei karnevál története egészen az ókorig, azon beleül is a görög és római korszakig vezethető vissza, azonban igazi reneszánszát a középkorban élte, amikor egyre erősebbé és jelentősebbé váltak a különféle álarcos karneválok, amelyek a pompát és a fényűzést leszámítva egészen hasonlítottak a ma ismert karneválra.


 tovább