Tel: +36 1 322 0032
A velencei karnevál története

A velencei karnevál története

A velencei karnevál története egészen az ókorig nyúlik vissza, a farsang hagyományához, azonban a résztvevők már akkor használták ennek az elnevezésnek az elődjét, a carne levare ugyanis a hús elhagyását jelenti, amiből később kialakult a karnevál kifejezés. Más források szerint a karnevál kifejezése a carrus navalis névre vezethető vissza, aminek azt a hajó formájú, ámde guruló szekeret nevezték az ókori Rómában, amelyet a február 15-én tartott farsangi ünnepen álarcokba öltözött ünnepi sereglett húzott végig az akkori Velence utcáin.


 tovább

Amit a velencei karnevál megőrzött a múltból

Amit a velencei karnevál megőrzött a múltból

A ma ismert, rendkívül látványos, mulatságos és természetesen élmény-dús velencei karnevál közvetlen elődjéből, avagy a klasszikus farsangi mulatságból számtalan részletet átvett, illetve megőrzött a múltból. Példának okáért ilyen, amikor a dózse és a vendégei az erkélyről üdvözlik a népet, avagy a karneváli forgatagot, amelynek nagy része ma már turistákból áll. Ezt követően a karnevál nyitányaként megszólalnak a harsonák, amivel egyszerre léggömbök százai és ezrei emelkednek a magasba.


 tovább

A velencei karneválról általában

A velencei karneválról általában

A velencei karnevál Olaszország egyik, ha nem a legismertebb kulturális alapokon nyugvó eseménye, amit ma már egy lapon említenek olyan nagyszabású eseményekkel, mint a hatalmas Riói karnevál, noha itáliai változata sokkal régebbi gyökerekkel rendelkezik. A velencei karnevál ugyanis bár világszerte ismert, azt kevesen tudják róla, hogy ősi hagyományokra építkezik, és bár kevésbé látványos vagy mozgalmas, mint brazil mása, de szépségében, illetve különlegességében egyértelműen az európai felvonulás tekinthető kiemelkedőbbnek.


 tovább