Tel: +36 1 322 0032
Szent Márk-székesegyház


Szent Márk-székesegyház ( Basilica di San Marco ).  A Szent Márk-székesegyház Velence egyik legszebb és legjellegzetesebb épülete, ami kiemelkedő szerepet kap a velencei karnevál idején is. A város központjában, a Szent Márk tér keleti felén található, érdekessége pedig, hogy mindig is ez volt Velence legfontosabb temploma, de nem csak vallási, hanem egyfajta közéleti központként, avagy fórumként is működött. Itt iktatták be ezen felül Velence összes dózséját, itt fogadták a pápákat vagy az uralkodókat, és a nagyobb külföldi követeket is, ennek köszönhető, hogy a bazilika olyan díszes lett.

A Szent Márk-székesegyház elődjét még 882-ben építették Szent Teodor templomának helyére, illetve maradványaira. Alig több mint 100 évvel később a templom aztán az akkori dózse elleni lázadáskor teljesen leégett, de később újraépítették. Ekkor még korántsem volt olyan díszes, mint manapság, így 1063-ban a Velencei Köztársaság hatalmának nyomatékosítása érdekében komoly átépítési munkálatok kezdődtek meg, így 1094-re az építmény elnyerte mai formáját. A bazilika a legtöbb bizánci templomhoz hasonlóan egy görög keresztet formáz meg, belsejét pedig az évszázadok során újabb és újabb aranyháttérrel ellátott mozaikkal díszítették fel, így a több mint 4 ezer négyzetméternyi falfelületet borító műalkotások ma már a templom legértékesebb és leglátványosabb nevezetességei közé tartoznak.

A Szent Márk-székesegyházba látogatók számtalan különféle kegytárgyat és díszt csodálhatnak meg, így például számtalan díszes keresztet, ereklyetartókat, márványlapokat, oszlopokat és négy bronz lovat is, amelyek a negyedik keresztes hadjárat után kerültek az épületbe, érdekességük pedig, hogy a világ legtöbbször ellopott műtárgyairól van szó. A székesegyház tehát nem csak kívülről kínál igazán impozáns megjelenést és megfelelő hátteret a velencei karneválhoz, hanem az évszázadok során itt felhalmozott műtárgyak és műalkotások kifogyhatatlan tárháza is vár itt ránk. Mindezt fokozza a galérián kialakított múzeum, valamint a székesegyházhoz tartozó kincstár és kápolnák is. Akárcsak Olaszország többi templomába, úgy a turisták ide sem léphetnek be rövidnadrágban, rövid szoknyában vagy fedetlen vállakkal, amit nem árt tudni azoknak, akik a nyári forróságban keresik fel a templomot.
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 1
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 2
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 3
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 4
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 5
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 6
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 7
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 8
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 9
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 10
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 11
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 12
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 13
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 14
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 15
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 16
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 17
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 18
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 19
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 20
Szent Márk-székesegyház - Velencei karnevál látnivalók - 21

Velencei Karnevál 2020 Indulási időpontok