Tel: +36 1 322 0032
Dózse-palota


A Dózse palota Velence legnépszerűbb látnivalói közé tartozik, ami a velencei karnevál idején nagyon fontos szerepet játszik, és játszott is a múltban, hiszen a dózsék adtak engedélyt, illetve indították is meg a velencei karneválokat. A Dózse palota a mai formájában az 1300-as évek közepe óta áll, azonban története sokkal korábbra nyúlik vissza, előtte ugyanis erődvár állt a helyén, amiből ma már csak egy a bazilika kincstárépületébe épített sarokbástya maradt fenn.

A Dózse-palota a közhiedelemmel ellentétben nem csak a dózsék rezidenciáját takarja, hanem a Velencei Köztársaság legfontosabb intézményeinek és hivatalnokainak a székhelye is volt, tehát Velencét évszázadokon át ebből az épületből irányították. A dózse Velence legfelsőbb uralkodója volt, aki egy nemesi tanács mellett irányította a köztársaságot. A palota egy rendkívül díszes építmény, amire a Velencei Köztársaság egykoron rengeteg pénzt áldozott azért, hogy megmutathassák a világnak az uradalom gazdagságát. A Dózse-palotát éppen ezért Európa legnagyobb és legjobb művészei díszítették, noha ebből ma már sajnos nem sok maradt fenn eredeti állapotában, az épület ugyanis többször is leégett az évszázadok során.

A Dózse-palotában mindmáig számtalan látnivalót és művészeti alkotást tekinthetnek meg az érkezők a gazdagon és színpompásan feldíszített tanácstermek és lakótermek, valamint az egyes dózsék által rendelt képek, illetve portrék mellett. A palota egyik legszebb helyszíne az gótikus és reneszánsz vonásokat is felvonultató belső udvar, amelyen az óriások lépcsője is megtalálható, a tetején két impozáns szoborral, akik Neptunt és Merkúrt ábrázolják. Ugyancsak az udvarok helyezkedik el a csodálatos órahomlokzat, valamint a rendkívül gazdagon díszített bronz kút. A Dózse-palotát a mögötte megtalálható börtönnel köti össze Velence egyik legismertebb hídja, a Sóhajok hídja, ami a Rio di palazzo csatornát szeli át, de a turisták számára csak távolról látható. A palotában egyébiránt számtalan nagyszerű festő művét is megtekinthetik a látogatók, de mindközül a leghíresebb Tintoretto Paradicsoma, ami a világ legnagyobb méretű vásznainak egyikére készült. A palota ezen felül helyet ad állandó és időszakos kiállításoknak is, ezáltal amennyiben még alaposabban el akarunk merülni a velencei karneválon túl a város kultúrájában, a dózsék egykori lakhelyén biztosan rengeteg érdekességet találhatunk.

Velencei Karnevál 2020 Indulási időpontok