Tel: +36 1 322 0032
A Pátriárka palotája


A Pátriárka palotája a Piazza San Marcon, a Szent Márk-bazilika mellett áll. Eredetileg a Dózse-palotával és a bazilikával alkotott épületegyüttest, a bazilika szentélyei mögött függő átjáró kötötte össze a Dózse palotájának egyik szárnyával. Homlokzata a Dózse-palotáéhoz hasonlóan fehér, isztriai kőből készült, széles domborművek és hosszú ablakok jellemzik.

A Pátriárka palotát 1837-ben kezdték építeni Lorenzo Santo tervei alapján, de a sok kritika és heves vita miatt csak 1870-ben sikerült befejezni és átadni. A palota bejáratánál két márvány síremlék annak a két pátriárkának állít emléket, aki egy harmadik társukkal együtt a 20. században Szent Péter székébe kerültek, fontos szerepet töltöttek be a városban, székhelyük a bazilika helyett a palotába került át.

A pátriárka görög eredetű szó, a pater (apa) és arkhón (vezető, uralkodó) szavak összetételéből keletkezett. Egyházi használatban olyan püspököt jelöl, aki püspöktársai fölé emelkedve metropolita hatóságot nyert, azaz az egyházmegye székvárosában székel és irányító tevékenységet folytat.