Tel: +36 1 322 0032
A Pátriárka palotája


A Pátriárka palotája a Piazza San Marcon, a Szent Márk-bazilika mellett áll. Eredetileg a Dózse-palotával és a bazilikával alkotott épületegyüttest, a bazilika szentélyei mögött függő átjáró kötötte össze a Dózse palotájának egyik szárnyával. Homlokzata a Dózse-palotáéhoz hasonlóan fehér, isztriai kőből készült, széles domborművek és hosszú ablakok jellemzik.

A Pátriárka palotát 1837-ben kezdték építeni Lorenzo Santo tervei alapján, de a sok kritika és heves vita miatt csak 1870-ben sikerült befejezni és átadni. A palota bejáratánál két márvány síremlék annak a két pátriárkának állít emléket, aki egy harmadik társukkal együtt a 20. században Szent Péter székébe kerültek, fontos szerepet töltöttek be a városban, székhelyük a bazilika helyett a palotába került át.

A pátriárka görög eredetű szó, a pater (apa) és arkhón (vezető, uralkodó) szavak összetételéből keletkezett. Egyházi használatban olyan püspököt jelöl, aki püspöktársai fölé emelkedve metropolita hatóságot nyert, azaz az egyházmegye székvárosában székel és irányító tevékenységet folytat.

Velencei Karnevál 2020 Indulási időpontok