Tel: +36 1 322 0032
2016. Január 11. Hétfő - 10:50:44
Látnivalók a velencei karnevál idején: Murano szigete


Velence körzetében számtalan sziget és szigetcsoport található meg, amelyek ideális célpontot jelentenek abban az esetben, ha a velencei karnevál idején egy kis nyugalmat vagy kikapcsolódást szeretnénk találni magunknak a nagy forgatagban. A karnevál ugyanis leginkább csak Velencére, illetve a Szent Márk tér környékére koncentrál, így a város közelében számtalan olyan helyszín van, amelyek érdemesek a megtekintésre – főleg abban az esetben, ha szeretnénk hasznosan és nyugalomban eltölteni egy délelőttöt, hogy délután ismét csatlakozhassunk a karneváli forgataghoz.

Ehhez igazán tökéletes helyszínt nyújt Murano szigete, amit annak ellenére is kevesen ismernek, hogy Velence vonzáskörzetében van, hiszen mindössze 2 kilométerre helyezkedik el a várostól. Murano lényegében nem egy, hanem öt kisebb szigeten terül el, amelyeket – akárcsak Velencét – hidak kötnek össze egymással. Közigazgatásilag mindössze 1924 óta tartozik Velencéhez, mivel sokkal régebben alapították, mint a karnevál központját. Murano elsődlegesen messze földön az üveggyártásról híres, hiszen már az 1290-es évektől kezdve a velencei üveggyártás egyik központjának számított. Hírnevét a kis sziget annak köszönheti, hogy Velencéből a magas fokú tűzveszélyesség miatt kitiltották az üvegfúvó műhelyeket, ezáltal minden adott volt ahhoz, hogy Murano örökre felírja magát a térképre. A muranói üveggyártás fénykora egyébiránt a 16. században volt, ebben az időszakban ugyanis Európa egyik legjelentősebb üvegtermelőjeként ismerték a régiót, sőt mi több, a Muranóból származó üvegek aprólékos és különleges kidolgozottsága az egész kontinensen ismert volt.

Miután a középkorban a pezsgő gazdaság jellemezte Murano szigetét, az akkori adatok alapján volt olyan esztendő, amikor több mint 30 ezer állandó lakos élt a városban. Miután azonban az üveggyártás az egyre növekvő konkurencia hatására hanyatlásnak indult, ez a szám alaposan csökkenni kezdett, de a szigeten még napjainkban is több mint 7 ezer lakos él a mindennapokban. Murano a velencei karnevál forgataga után ugyanakkor nem csak nyugodt és romantikus sétákhoz ad tökéletes hátteret – Velencéhez kísértetiesen hasonlító küllemével és atmoszférájával –, hanem ahhoz is, hogy megismerjük az üveggyártás ősi módszereit, az egykori gyárak többsége ugyanis még ma is látogatható, sőt mi több, csodálatos szuveníreket is vehetnek itt maguknak a turisták.