Tel: +36 1 322 0032
2016. Január 13. Szerda - 16:59:54
Látnivalók a velencei karnevál idején: Az Óratorony


Az Óratorony Velence egyik legszebb korabeli reneszánsz épülete, amit a velencei karnevál során mindenki megcsodál. Mindez nem véletlen, hiszen az öt emelet magas látványosság Velence főterén, avagy a Szent Márk téren található meg, és egészen pontosan 1496-tól 1499-ig épült Mauro Codussi tervi alapján. A város történelmében az Óratorony egészen szimbolikus jelentéstartalmat hordoz, hiszen a tenger felől és a szárazföldről is már kilométerekről látszott, hogy hol található Velence, ami ezzel nagyszerűen kifejezte a hely nagyságát és gazdagságát is egyszerre.

Az Óratoronyhoz számtalan helyi legenda köthető, így Agostino Barbarigo, avagy az építést elrendelő dózse állítólagosan megvakíttatta a tervezőt azért, hogy soha többé ne tudjon a jövőben még csak ehhez hasonló alkotást se készíteni. A valóságban természetesen több feljegyzés is arról árulkodik, hogy az órakészítő a családjával együtt beköltözhetett a toronyba, amiből időközben már tradíció vált, ezáltal az óra gondnokai a családjukkal együtt 500 éven keresztül, egészen 1998-ig a toronyban lakhattak. Az Óratorony több különlegességgel is rendelkezik, így elsődlegesen kék és arany színekben pompázó számlapja miatt járnak nagyon sokan a csodájára, amit Giampaolo és Giancarlo Rnieri mesterek készítettek el a 15. század végén zománcberakással díszítve. Az órát egy szabályos márványkörből faragták ki, a nap 24 óráját pedig római számokkal együtt ábrázolták. A pontos időt aranymutatók jelzik, különlegessége pedig, hogy a csillagjegyek, a hónapok, a napok és a holdfázisok szimbólumai is láthatóak a számlapon, aminek köszönhetően nagyon sokan csodálatos alkotásnak tartották az óraművet.

Az Óratornyot eredetileg úgy tervezték, és évszázadokon át úgy is működött, hogy minden nap, minden egyes órában a második emeleten a három király és az angyal elhaladjanak Jézus és Mária szobrai előtt. Ez a folyamat ma már csak áldozócsütörtökön és vízkeresztkor következik be, de ezeken a napokon akárcsak egykoron, minden órában megcsodálhatók. Az Óratorony belsejében csigalépcsőn vezet az út felfelé, egészen az óraszerkezetig. A látogatás során megismerhetjük testközelből a torony történetét, mechanizmusának működését, de közelről csodálhatjuk meg a szobrokat, a torony tetején elhelyezkedő teraszról pedig páratlan kilátást csodálhatunk meg Velencére és az egész lagúnára.

Velencei Karnevál 2020 Indulási időpontok