Tel: +36 1 322 0032
2016. Január 11. Hétfő - 10:55:51
Látnivalók a velencei karnevál idején: A Nemzeti Régészeti Múzeum és a Planetárium


A velencei karnevál a látogatók számára ideális alkalom arra, hogy megismerhessék a csodálatos Velence kulturális hagyatékát, amire már konkrétan a karneváli forgatag alatt sor kerül – hiszen egy korabeli hagyomány felélesztéséről van szó –, ellenben ennél is mélyebbre áshatunk a történelemben, ha ellátogatunk a Nemzeti Régészeti Múzeumba.

Csak úgy, mint megannyi más, ez a múzeum is Velence központjában, a Szent Márk téren található, ahol ékszerek, használati tárgyak, páratlan szoborgyűjtemények és számtalan más kulturális emlék is megcsodálható. A múzeumban a város legbefolyásosabb családjainak 500 éven át felhalmozott gyűjteményét tekinthetjük meg. Az első család a Grimani volt, akik teljes kollekciójukat a köztársaságnak ajánlották a kiállítás érdekében, majd később az ő példájukat követve számtalan más befolyásos família is hasonlóképpen járt el. A Nemzeti Régészeti Múzeum többek között antik szobrok páratlan gyűjteményét kínálja a látogatóknak, amelyek között eredeti, még az ókori Görögországból származó darabok is megtalálhatók. A kiállításon találhatunk még ezen felül egyiptomi, asszír és babilóniai régiségeket is, amelyek mellett bronzbók és kerámiából készült műtárgyak, ékszerek, drágakövek és érmék is megcsodálhatók.

Noha a velencei karnevál már önmagában egy életre szóló élményt kínál a turisták számára, de amennyiben még ezt is szeretnénk fokozni, akkor érdemes felkeresnünk a Planetáriumot is, ami Lido szigetén található, és akár egy kellemes délelőtti sétával is nagyon egyszerűen megközelíthető. Méreteit és felszereltségét tekintve a velencei planetárium az egyik legfontosabb Olaszországban, sőt az egyetlen olyan hely, amely képes 360 fokos látószögben realisztikus horizontot vetíteni a látogatóknak. A városi tanács éppen a közelmúltban újíttatta fel, így ma már a Velencei Múzeumok Közösségének tagját képezi. Érdekesség, hogy a Planetárium története 1920-ig nyúlik vissza, amikor egy korabeli színház átalakításával jött létre a mai intézmény különleges belső szerkezete. Már akkor, tehát közel 100 évvel ezelőtt képesek voltak arra, hogy a belső félgömb alakú kupolával nem csak az eget, hanem annak változásait is bemutathassák.